Historien bakom SVT

I Sverige finns det numera en mängd olika typer av tv-kanaler att titta på. En del av dessa är utländska, medan många är svenska och riktar sig just mot den svenska marknaden. Numera går det att se på en mängd olika program dygnet runt och till och med dedikerade kanaler för exempelvis mat eller resor. Detta är en stor skillnad jämfört med förr i tiden, då den allra största och vanligaste tv-kanalen var från Sveriges Television, eller SVT som de flesta kallar den. Därför kommer denna artikel kolla närmre på just SVT historiskt sett och vad de är kända för.

Produktionen i Stockholm

Precis som alla företag som skapar tv-serier eller filmer har SVT ett produktionsteam som sedan länge varit baserat i Stockholm. Utöver detta har SVT också kontor på flera olika platser runtom i landet, bland annat i Malmö och Göteborg. Dessutom har de även journalister på plats i flera mindre städer som rapporterar kring just lokala nyheter.

De senaste årtiondena har dock SVT börjat få konkurrens av en mängd olika produktionsbolag. Genom att kameror och filmmaterial blivit alltmer tillgängligt har nämligen flera kända produktionsbolag börjat etablera sig i just Stockholm. Ett av dessa är bland annat Crisp Film som hjälper varumärken att bli större genom just film. På så sätt är det inte bara SVT som äger filmscenen i Sverige längre, utan det finns en mängd olika internationella och nationella konkurrenter. Detta är något som också syns vid undersökningar kring hur många som faktiskt kollar på SVT. Undersökningarna visar nämligen att den svenska befolkningen tittar på flera olika kanaler och en del tittar endast på Netflix och Prime. På så sätt har andelen som tittar på SVT minskat kraftigt med åren.

SVT i historien

SVT etablerades under 1920-talet, vilket också var när sändningar via radio började släppas för allmänheten i Sverige. Tanken bakom SVT var att göra en typ av kopia av British Broadcasting Company (BBC) i Storbritannien som startades några år innan SVT. Dock startade SVT genom att fokusera på just radio, eftersom TV-apparaterna inte blev allmänt tillgängliga förrän många år senare. Grunden för svensk radio på det tidigare 1900-talet var att staten ägde tekniken bakom radiosändningarna genom myndigheten som kallades för Telegrafverket. På så sätt hade staten monopol på radion och vilka typer av sändningar som gjordes.

De första tv-sändningarna

Det var inte förrän år 1954 som SVT började sända program på TV, närmare bestämt oktober 1954. Detta gjordes i samarbete med den Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Några år därefter bestämde riksdagen att staten skulle börja göra schemalagda sändningar via TV. De schemalagda sändningarna startade år 1957 och år 1958 startades det äldsta programmet i svensk TV, nämligen Aktuellt som fortfarande sänds på SVT idag. På denna tiden fanns det dock bara en TV-kanal. Det var inte förrän år 1969 som TV2 släpptes, vilket i sin tur möjliggjorde fler program och sändningar. Genom att tekniken var väldigt avancerad för denna tid innebar det dock att det endast var SVT:s egna program som sändes.