Många decennier av bra tv

En tv har nog varenda svensk familj, ibland till och med flera. Några av kanalerna som alltid finns oavsett vilken box man har köpt är SVT1 och SVT2. Något som skiljer SVT ifrån andra kanaler är att de inte har reklam, ofta är programmen som visas också informativa.

 

Från radio till television
Under 20-talet blev radion organiserad i Sverige. Man försökte efterlikna den brittiska kanalen BBC, då man gav radion monopol på alla sändningar. Ett par år senare, 1954, hade man provsändningar på tv och det allra första riktiga programmet som sändes var ”En skål för televisionen”. Programmet syntes i befolkningens tv-apparater den 29 oktober 1954. Det formella beslutet om att införa tv i Sverige gjordes däremot först 1956, och det var riksdagen som bestämde detta. Det första programmet sedan den officiella tv-starten var ”Tänker ni rösta?”, ett valprogram.

 

Året efter det drog tv-tittandet igång på allvar och hade då sändningar varje dag. Det var även detta år som Radiotjänsten bytte namn till Sveriges Radio. Många populära tv-program började locka folk att köpa sin egen tv. Några av programmen som bidrog till intresset var ”10 000-kronorsfrågan”, ett spännande frågesportprogram och ”Kvitt eller dubbelt”. Ett av programmen som fortfarande är omtyckt och som drar många tittare än idag är ”Aktuellt”. Nyhetsprogrammet började sändas den andra september 1958.Många decennier av bra tv 1

 
Fler kanaler
Under 60-talet började man fundera på om man skulle ha flera kanaler, och detta resulterade i TV2. Den vanliga och första kanalen döptes då till TV1. I TV2 blev Rapport kanalens nyhetsprogram och TV1 fortsatte att sända Aktuellt. I många år nöjde sig Sveriges befolkning med dessa kanaler, men i början på 80-talet fick SVT plötsligt konkurrens. Under 80-talet började nämligen utländska kanaler att sändas i Sverige, exempelvis Sky Channel, BBC och MTV Europe. 1987 hände något stort inom tv-världens Sverige – den första reklamfinansierade kanalen, TV3, började sändas. Under den tiden hade Sverige ett socialdemokratiskt styre och kanalen gillades inte. Man försökte förbjuda sändningarna, men proceduren blev allt för komplicerad. Man valde därför att istället starta ytterligare en kanal, detta blev starten för TV4. På TV4 började nöjesprogram sändas, som ”Bingolotto”.

 

Nöjesprogram har dock genom åren också blivit allt mer förekommande på SVT, som var en av de första kanalerna att introducera reseprogram. I SVT:s ”Resebyrån” introducerades det svenska folket till fjärran och exotiska platser världen över. Detta program var oerhört populärt och gav många chansen att drömma sig bort till att bo på Hotell Tokyo i en stad som aldrig sover, äta tapas i Barcelona, beundra Roms arkitektur och mycket mer.

 

Sedan 1954 har alltså mycket hänt inom tv-världen, men SVT med sina kvalitetsprogram finns kvar som en omtyckt kanal i varje svenskt hushåll.