SVTs första julkalendrar
Sveriges television har haft en lång rad lyckade julkalendrar på tv i över 60 års tid. De flesta minns nog sin egen favorit och det brukar ofta bli ett nostalgiskt samtal när det kommer på tal. Gemensamt är att man varje år har kunnat köpa en papperskalender, där varje lucka representerar en bild med en koppling till dagens kalenderavsnitt.
SVT under utveckling
Liksom SVT som kanal har utvecklats har även julkalendrarna utvecklats. Numera går avsnitten att se när man vill på SVT play. Givetvis släpps de inte förrän rätt dag, men man behöver inte vara rädd för att missa något avsnitt. Annat var det innan internet slog igenom, då gällde det att sitta bänkad en viss tid på antingen morgonen, eller kvällen. Även då STV play lanserades, var det inte alla som hade möjlighet att utnyttja tjänsten. På den tiden då SVT play kom var det långt ifrån alla som kunde se tv på sina datorer med snabb uppkoppling. Idag är datorer betydligt billigare. Till och med en begagnad macbook pro går att få för en mycket billig peng. Det är med andra ord nästan omöjligt att missa ett avsnitt, då de går att se när som helst efter klockan 02:00 på natten då de publiceras.
Här kommer några klassiska julkalendrar vi minns från 60 år med SVT.
1960 -talet
Här var Julkalendern ännu i svartvitt, och blev först i färg med Hercules Jonssons storverk som var 1969-års julkalender. Den mest omtalade julkalendern från detta årtionde var nog ”Gumman som blev liten som en tesked” som lockade minst lika många vuxna som barn. Teskedsgumman spelades av Birgitta Andersson och inte mindre än en halv miljon barn tillsammans med två miljoner vuxna följde de spännande avsnitten.
1970-talet
Under 70-talet märkes de politiska vänstervindarna i kalendrarna, vilket även kritiserades i en del av dem. En del var väldigt 70-tals flummiga som ”PK-decennium”, ”Regnbågslandet” och ”Broster Broster!” vilket fick ett blandat mottagande. Det mesta handlade om miljöförstöring och om att julen fokuserade för mycket på köphysteri. Kalendrar som trolltider och mumindalen, var dock guldkorn många minns med förtjusning.
1980-talet
Under 80-talet kom bland annat ”Julstrul med Staffan och Bengt” som ett motsvar på 70-talets kalendrar. Även trolltider kom i repris och bokstavligt trollband många barn. Även en klassiker som ”Ture Sventon privatdetektiv” sitter kvar i minnet hos många vuxna idag.
1990-talet
Den absolut stora julkalendern från detta årtionde är förmodligen ”Sunes jul” som byggde på böckerna om Sune. Även ”Tomtemaskinen” byggde på böcker, nämligen Pettson och Findus.
Julkalendern ”Pelle Svanslös” var inte heller något undantag och med den julkalendern kunde man sammanfatta 90-talet som ett väldigt bra år för SVTs barnunderhållning.