SVT fyller 60 år

Sveriges Television är ett statligt ägt medieföretag inom public-service och började sända 1956. Deras uppgift är att sända och bedriva tv-verksamhet i allmänhetens tjänst. Därför finns det något för alla åldrar inom en stor bredd av tv-produktioner. Dagliga sändningar från SVT har pågått sen 1957 men det var först 1958 som teven slog igenom i folkhemmen då SVT sände VM i fotboll. Samma år startades nyhetsprogrammet Aktuellt som sänds än idag. Nuförtiden är det sport och nöje som lockar flest tittare till SVT, med program såsom På Spåret, Melodifestivalen och Sportnytt.

SVT genom åren

Många är vi som har vuxit upp med att titta på SVT, till exempel Bolibompa. Nu går det att se några av de många minnesvärda ögonblick ur SVT:s historia i deras streamingstjänst Öppet arkiv. Kanske finns några av dina favoriter där? Det finns exempel från alla tider och genrer. Men frågan är om dagens barn kommer att växa upp med samma relation till SVT. Idag vet vi att många inte är bundna till tablå-tv, alltså att titta på teve när det sänds live, utan istället spelar in eller streamar teve för att se när de själva vill. Därför har SVT sedan ett tag tillbaka SVT Play där allt går att streama.

Sveriges Television i framtiden?

SVT är ett oberoende medieföretag som får in pengar genom licens av tv-tittarna när man har en teveapparat hemma, eller helt enkelt en tevemottagare i hemmet. Om man inte längre har en tv hemma så kan man avsäga sig sin tv-licens. Men i och med teknikens utveckling har det kommit upp diskussioner på om inte datorn och mobilen bör ses som mottagare av SVT-sändningar likaså. Snabbt blev det ramaskri när ett innehav av en dator och mobil betydde att man skulle betala tv-licens. Detta drogs bort efter kraftig kritik och idag har man gått tillbaka till diskussionen om hur SVT ska fortsätta få in pengar i framtiden.