Julen i SVT

Sedan tv-apparaten gjorde intåg i var och varannans hem har det blivit tradition att titta på tv under julhelgen. Klockan tre på julaftons eftermiddag bänkar sig miljoner svenskar för att titta på Kalle Ankas jul. Det brukar vara det mest sedda programmet under hela året. Inte för att det behöver betyda att det är årets bästa program. Det handlar snarare om tradition. Därför både berör och upprör julen i SVT. Allt från program till julvärd diskuteras flitigt i kvällspressen och på de sociala medierna. Inte så konstigt, eftersom tv-tittandet är en viktig del i det moderna julfirandet

Från Arne till Sanna

Arne Weise är mannen vi mest förknippar som julaftons programvärd. Under 30 års tid, med undantag för ett fåtal år, presenterade han julaftons program. Innan honom hade Bengt Feldreich hallåat sedan sändningarna startade. När Weise klev undan som julvärd försvann även traditionen med en återkommande person. Idag utser istället SVT en ny julvärd varje år. Folkkära artister och personer får det ärorika uppdraget och Sanna Nielsen valdes till julvärd 2016. Värden presenteras under pompa och ståt, men det leder även till skriverier och diskussioner. En av de mest omdiskuterade värdarna var Gina Dirawi som fick uppdraget 2015. Både Sanna och Gina har fått utså kritik, som handlar om allt från klädval till läppstift.

Julens älskade program

Det finns få saker som får det svenska folket att bli så upprörda som när rykten om att Kalle Anka ska ändras uppstår. Ofta är det inte ens SVT som styr över detta, utan det är Disney, vilka äger rättigheterna. Förutom Kalle Anka finns det flera andra program som är återkommande i tv-tablån. ”Svensson Svensson” med brevbäraren Allan Svensson och hans familj är ett humoristiskt program där vi får ta del av deras julfirande. Ett annat älskat program är den tecknade filmen ”Karl-Bertil Jonssons julafton” som har vistas varje år sedan 1975. SVT visar inte bara gamla program under julen utan varvar med nyheter i rutan. Kanske just i år en framtida jultradition kommer att visas?