Melodifestivalen

Ett riktigt tv-spektakel som återkommer varje år, och som anordnas av SVT och sänds i SVT, är Melodifestivalen. Melodifestivalen är ett av Sveriges mest sedda program, och har många år varit det allra mest sedda programmet; den enda riktiga motståndaren till den titeln är Kalle Anka på julafton. Rekordet för programmet slogs år 2006, då Melodifestivalens final hade 4 242 000 tittare.

Det är också ett program med lång tradition, då programmet sändes för första gången år 1959. Ända sedan dess har programmet fungerat som en nationell uttagning till den internationella musiktävlingen Eurovision Song Contest. Sveriges stora engagemang i de nationella uttagningarna har lett landet till framgångar i den internationella finalen, då Sverige fram till år 2015 har vunnit sex gånger. Endast Irland har vunnit tävlingen fler gånger, med sina sju vinster.Siw_Malmkvist

Sedan år 2002 ändrades formatet för Melodifestivalen till det nuvarande, då man istället för att bara hålla en enda tävling delar upp tävlingen i flera deltävlingar och en final. I årets upplaga av tävlingen (år 2016) tävlar sammanlagt 27 bidrag i fyra deltävlingar. Utöver dessa deltävlingar anordnas också ett så kallat uppsamlingsheat som kallas ”Andra chansen”, där några av bidragen som inte gick till final i de tidigare deltävlingarna får ytterligare en chans, och slutligen tävlar alla de bidrag som gått vidare i den stora finaltävlingen. Under deltävlingarnas gång turnerar Melodifestivalen runt i Sverige, vilket innebär att varje deltävling, Andra chansen och finalen anordnas i olika städer. Finalen brukar dock traditionellt hållas i Stockholm. Eftersom Sverige vann Eurovision Song Contest år 2015, kommer även den internationella finalen att hållas i Sverige år 2016, och till skillnad från förra gången Sverige fick vara värd för tävlingen, då den hölls i Malmö, har man denna gång valt att förlägga tävlingen till Stockholm.

En annan aspekt av Melodifestivalen är att allt fler bettingsajter anordnar vadslagning om vem som kommer att vinna, och att människor spelar om pengar i samband med Melodifestivalen på samma sätt som under en fotbollsmatch eller hockeymatch.