Rapport

Rapport är ett av de nyhetsprogram som sänds på SVT, och det största nyhetsprogrammet i Sverige. Det sänds flera gånger om dagen, dels varje heltimme om kvällarna, dels i Gomorron Sverige, på SVT2. Rapport är också ett av de äldsta programmen på SVT:s andra kanal, då det första Rapport sändes samma dag som kanalen startade, den 5 december 1969. På den tiden sändes alla studioinslag i färg, men reportagen var fortfarande svartvita. Rapport hade från början ett ”kommenterande” uppdrag, som idag skulle kännas främmande i samband med nyhetsrapportering. Det betydde att man i programmet inte bara meddelade vad som hänt, utan kommenterade det. Detta format fick mycket kritik, framförallt för att kommentarerna ansågs vara vänstervridna. SVT2 fick under en tid öknamnet ”den röda kanalen” på grund av detta.television-remote-control-525705_1280

Sedan programmet genomgick en omorganisation, och fick ett bredare uppdrag, har dock programmets popularitet bara ökat, och det gick snart om Aktuellt i tittarsiffror. Ända sedan dess har Rapport innehaft titeln som Sveriges största nyhetsprogram. Sannolikt berodde en del av framgången på att programmet hade en lite mer personlig ton jämfört med andra nyhetsprogram, liksom en något mer respektlös hållning till makthavarna. Dessutom använde sig programmet av modernare bildbehandling.

Rapport flyttade till SVT1 år 2001, och Aktuellt flyttades då till SVT2. År 2006 korades programmet till Sveriges bästa nyhetsprogram i tv-galan Kristallen.

Rapport har genom åren haft, och har fortfarande, ett stort team av nyhetsankare, programledare, reportrar, redigerare och annan teknisk personal. Några ofta återkommande nyhetsankare som kan nämnas är Claes Elfsberg, Katarina Sandström, Lisbeth Åkerman, Morgan Olofsson och Rikard Palm. I ett nyhetsteam, precis som på alla andra arbetsplatser, är det viktigt att personalen är ett sammansvetsat team. För att åstadkomma detta är det vanligt att man tar med sig personalen på teambuilding. Om du vill anordna en annorlunda teambuilding i Stockholm för dina anställda, som verkligen blir en upplevelse och ett äventyr, ska du kontakta Äventyrsbanan.

Rapports sändningar har bara fortsatt utökas genom åren. När kanalen SVT24 lanserades sändes Rapport även där, och sedan dess har programmet också fått en sändningstid i SVT2. Det betyder att programmet nu sänds på tre olika kanaler, om man inte räknar med SVT Play och Play Rapport, som är webb-kanaler.