Televisionen idag
Håller vardagsrummet på att dö ut? Nu när nästan en tredjedel av världens befolkning har smartphones eller surfplattor (uppskattat till 2.1 miljarder människor 2016) och vi har tillgång till WiFi näst intill vart vi än befinner oss. Samlas familjen fortfarande i vardagsrummet för att gemensamt se på något underhållande på den stora Tv:n?
Den korta versionen av svaret är att det varierar från land till land. I Sverige är fortfarande fredagsmys med familjen en sak, men i många andra länder är det ett förlegat fenomen. Men vi har alla åtminstone en TV apparat per hushåll (om inte flera) trots att nästan alla har en varsin mobil enhet som man kan både streama underhållning som film, musik, serier, nyheter bland mycket annat. När vi väl ser våra program, vad är det som vi ser? Är TV enbart oskuldsfull underhållning eller ligger det något bakom det? Kan det vara beroendeframkallande så som olagliga substanser eller att spela slotsspel med riktiga pengar som insats? Vi kikar lite under ytan här.
Betala avgift för att bli manipulerad
Alla som äger en TV apparat behöver betala en avgift till Svenska Radioverket. Även om man inte äger en TV apparat men har en dator så behöver man betala avgiften för att man kan se programmen online.
Men när vi ser på TV så är det något som händer med våra hjärnor och kroppar.
Mindre än en minut efter man börjar se på tv så sjunker din hjärnfrekvens från beta till alfa-vågor. För den som inte känner till dessa begrepp så är den korta förklaringen att människor hamnar i en slags dvala och är lättare att påverka. Det är ett drömliknande stadie, nästan hypnotiskt, och hela kroppen påverkas av det. Bland annat börjar tjocktarmen att svälla upp då blod samlas i systemet och man börjar känna sig varm i kroppen. En ganska mysig känsla faktiskt och även en effekt man får av att ta heroin.
Det är det där snabbt blinkande ljuset som påverkar oss. Inte alla har lagt märke till det men framför allt de äldre tjock-TV maskinerna vi hade innan flat screens slog igenom. Nu för tiden är blinkandet mycket mer subtilt men det är ändå där för den vaksamme. Det är nästan en känsla man kan känna i luften när en TV apparat är på.
Nyheter idag
Med detta i åtanke kan det vara värt att återexaminera det vi ser på TV. De nyheter som blir presenterade framför våra ögon flera gånger per dag. Med tanke på att alla västvärldens nyhetsbolag ägs av sex större korporationer så är det inte mindre än rätt att ifrågasätta vad som visas och varför det visas. Många gånger sätts det ett otroligt stort fokus på en nyhet som verkar knappt nämnvärt. Då är det läge att börja fråga vad som har hänt i världen som media försöker styra bort uppmärksamheten från.
Lägg även märke till kroppsspråk hos nyhetsankarna. Vissa av de är jättetydliga. Ett kul exempel på det är när den brittiske komikern Russel Brand intervjuas på Amerikansk TV. Youtuba det så får du ett gott skratt.