Viktigt med tv

SVT har ett brett utbud av program med något för alla. Man kan lära sig nya saker genom spännande dokumentärer eller helt enkelt bara följa nyheterna. Det finns även möjlighet att skratta tillsammans med familjen framför roliga komedifilmer. För många är det också en sedvänja att titta på julprogrammen tillsammans, vilket visar den stora betydelsen tv:n fått för familjen och även våra traditioner.

 

Svenskarnas mest omtyckta julkalendrar
Ett av tidernas mest populära program i svensk tv är såklart julkalendern. Första gången som svenskarna kunde njuta av julkalendern på tv var 1960, med ”Titteliture”. Sedan dess har en ny julkalender sänds varje år från 1 december. Ett undantag var dock när ”Fem myror är fler än fyra elefanter” sändes, då började julkalendern sändas den 27 november. Detta berodde på att serien hade 28 luckor (en för varje bokstav i alfabetet). En av de mest omtyckta julkalendrarna som har visats på SVT är ”Mysteriet på Greveholm” som sändes 1997. Julkalendern handlar om en familj som flyttar in i ett gammalt slott. Slottet är fullt av spöken och familjen får vara med om spännande och mystiska händelser. Mysteriet på Greveholm var så populär att den faktiskt sändes som julkalender ytterligare en gång år 2012. Två andra julkalendrar som gjorde stor succé var ”Sunes jul” och ”Teskedsgumman”. Sunes jul handlar såklart om Sune själv och hans speciella familj. Teskedsgumman är ett lite äldre program som kom ut 1973, och handlar om en gumma som ofrivilligt titt som tätt blir liten som en tesked och tack vare det kommer ur knepiga situationer.

 

Allsång på Skansen drar miljoner tittare varje år
Det finns få tv-program som får oss så nostalgiska som när vi kollar på Allsång på Skansen. Sommarkänslan blir total när man kan sitta hemma i sin soffa och sjunga med i välkända melodier. Tillsammans med Bosse Larsson, Lasse Berghagen, Måns Zelmerlöw och Anders Lundin blev programmet en stor hit. Det var dock först när Lasse Berghagen tog över programmet 1999 som även yngre tittare började uppskatta Allsång på Skansen. Lasse hade nämligen med fler unga artister och popgrupper.Svenskarnas mest omtyckta julkalendrar 1

 

Det är hela två miljoner tittare som bänkar sig framför programmet varje år. De flesta känner till de gamla slagdängorna som sjungs i programmet, men andra köper hem ett litet sånghäfte. Allsång på Skansen har sjungit med tv-tittarna sedan 1979 och fortsätter än idag att sprida sommarglädje.